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Q 9: “This BAA is focused on multi-disciplinary research efforts that intersect more 

than one traditional science and engineering discipline...."  Are multiple core 
areas within one traditional discipline considered "multidisciplinary?”  

A 9: It could be if those core areas are ones that do not traditionally work together 
or only work together in a very ad hoc way with significant differences 
between methodologies, theoretical frameworks, etc. 

  
Q 10: Is remote interaction with devices (not based on tele-operation) within the 

scope? 
The BAA states: "Approaches that focus on tele-operation of unmanned 
systems or traditional operator control of unmanned systems are outside the 
scope of this research". 

A 10: Interaction with remote systems is within the scope of the BAA if the 
interaction is at a high-level, such as tasking a system with a high-level 
mission requirement. 

  
Q 11: Is there an issue if some team members are also part of another team that is 

responding? 
A 11: In most cases, there would not be an issue.  There may be some cases where it 

would be, such as if the person's work on both proposals was duplicative or 
had some type of dependency. 

  
Q 12 If a for-profit organization is a subcontractor to a university prime, is the for-

profit allowed to charge a fee? 
A 12: According to DoD policy, there is no profit or fee under a grant. 
  
Q 13: I noticed the following statement at the end of Section III (Eligibility 

Information) on page 9:  
 
“Some topics cover export controlled technologies. Research in these areas is 
limited to “U.S. persons” as defined in the International Traffic in Arms 
Regulations (ITAR) -22 CFR § 1201.1 et seq.” 
 
Does this mean that all investigators and/or all other junior and senior 
researchers (eg, graduate students, postdocs) involved in this research have to 
be US citizens?  
 



I would appreciate it if you please clarify the eligibility requirements for 
responding to this BAA. 

A 13: If the research involves export controlled technologies, the research is limited 
to U.S. persons as defined in the International Traffic in Arms Regulations 
(ITAR) -22 CFR § 1201.1 et seq. 

  
Q 14: The BAA is rather clear on the fact that any government funded agency cannot 

be a lead on any proposal, but folks from these type of agencies are allowed to 
team on proposals. However, the BAA is not completely clear as to whether 
people from government funded agencies can be FUNDED co-investigators, or 
if they can only be UNFUNDED collaborators. Can you please clarify? 

A 14: The government funded agency cannot be a prime. 
  
Q 15 Is it possible to consider a proposal / white paper submitted by a university 

with some collaboration effort from a DoD Lab? I have a collaborator working 
at a DoD Lab in this research area, it would be greatly helpful to have her in 
this team. 
 
This is what I found in the BAA: "Navy laboratories and warfare centers as 
well as other Department of Defense and civilian agency laboratories are also 
not eligible to receive awards under this BAA and should not directly submit 
either white papers or full proposals in response to this BAA. If any such 
organization is interested in one or more of the programs described herein, the 
organization should contact the appropriate ONR POC to discuss its area of 
interest. The various scientific divisions of ONR are identified at 
http://www.onr.navy.mil/. As with FFRDCs, these types of federal 
organizations may team with other responsible sources from academia and 
industry that are submitting proposals under this BAA". 

A 15: Yes, however, the white paper should be submitted by the university. 
  
Q 16: Does the 4 page limit include references? 
A 16: The 4 page limit applied to the white papers. References are not required in the 

white paper section. List of References are required for Full Proposals; 
however, a page limit is not provided. 

  
Q 17: Is research into natural interaction with unmanned vehicles appropriate under 

this BAA? 
A 17: Yes.  Although as the BAA states in Section I.6, "the development of advanced 

sensors, communications hardware or hardware of any type is outside the 
scope of this effort with the exception of a limited amount of effort that may be 
used to design hardware needed as part of experiments." 

  
Q 18: Since the BAA says multi-disciplinary research, does it require co-PI, or can it 

be done by a single lab if the project uses multiple approaches to address the 
problem? If it requires multiple PIs, can the PIs be located in different 
institutions? 



A 18:  Participants in a proposal may be from a single lab or from multiple 
institutions.  An important factor in either case is the qualifications and 
capabilities of the participants with regards to each of the relevant disciplines 
involved in the proposed work. 

  
 


