
Amendment 0005 
BAA 08-013 titled “100 kW FEL” 

 
The purpose of Amendment 0005 is to answer recently submitted questions. 
 
Q:  Are long-lead procurement items provided in Phase IB funded out of Phase IB budget 
or Phase II budget? 
 
A:  Long lead material shall be identified near the end of Phase IB.  Procurement of Long 
Lead Material, based on availability of funds, shall occur early in Phase II. 
 
 
Q:  A formatting guideline for the white paper and proposal on pages 11 and 12 of the 
BAA states “Font – Times New Roman, 12 point.”  Does this apply to tables and 
graphics or is a font choice that is readable suitable for tables and graphics? 
 
A:  Tables and graphics should be considered as “photographs/drawings/graphs” (see 
BAA 08-013, Section IV Paragraph 2, Page 12) and are not font restricted however 
should be readable. 
 
 
Q:  What will be the format and length of the Oral Presentations?  Will there be questions 
from the Navy during the presentations? 
 
A:  A schedule will be sent via email indicating presentation time limitations.  Content of 
Oral Presentation is limited to what has already appeared in the White Paper ONLY, with 
nothing additional or supplementary.  The Government shall have the option of asking 
questions during oral presentations. 
 
 
Q:  How are the research efforts to be carried on during INP? Several Research 
Programs/Efforts among those discussed at Industry Day need further development to 
bring to usability?  
 
A:  INP research efforts shall be managed by the ONR Directed Energy Program 
Manager.  Research efforts shall have sponsorship by appropriate government activities 
as determined by the program manager. 
 
 
Q:  In reference to  BAA, Page 12, White Paper Content, the second bullet (Technical 
Concept) in this paragraph cites “resumes”, but the outline does not indicate where the 
resumes are to be located within the White Paper, or their content. Can we assume that 
the resumes will be provided as an attachment to the White Paper, and that they may be 
in contractor format? 
 
A:  Yes, resumes may be provided as an attachment and may be in the contractors format.    



 
 
Q:  Which of the following are included in the page count, and what section should they 
be in:  Two page Executive Summary; Statement of Work; Assertion of Data Rights; 
Deliverables; Past Performance? 
 
A:  The Executive Summary counts toward the page count, and shall be in the 
Management Section.  The detailed SOW should be included in the Design Issues section 
and will be included in the page count; the severable SOW can be an attachment and will 
not be included in the page count.  The Assertion of Data Rights will count toward the 
page count and shall be included in the Design Issues section.  The Deliverables section 
will count toward the page count and shall be included in the Design Issues section.  The 
Past Performance section will count toward the page count and shall be included in the 
management section. 
 
 
Q: On BAA, Page 15,  Part 1, the cost instructions require a “Detailed breakdown of all 
costs by calendar and Government’s fiscal year:”  BAA, Page 16, Part 2, Cost 
instructions require a “Cost breakdown.”  Should the Part 2 Cost Breakdown include the 
information required in the eight bullets under Part 1, on page 15, or is it left up to the 
offeror’s discretion to provide the “breakdown” information for Part 2 that it deems 
sufficient? 
 
A:  Yes, Part 2 Cost Breakdown should include the information required in the eight 
bullets under Part 1, on page 15. 
 
 
Q:  Page 13 of the BAA specifies that proposals must include a severable self standing 
SOW...which can be included as an attachment to any resultant contract.  Should the 
proposals include a separate statement of work for each phase given that each phase will 
be awarded under separate IDIQ Task Orders or does ONR expect one integrated SOW 
for all phases?  Please clarify what you mean by severable/self standing. 
 
 A:  There will be two SOWs:  There shall be one detailed statement of work, as 
described in the BAA, which shall address and clearly delineate phases IA, IB and II.  
This should be in the Design Issues section of Volume 1 and will count toward the page 
count. There shall also be one severable/self standing statement of work, as described in 
the BAA, which shall also address Phases IA, IB and II .  Severable/self standing means 
that it can be removed in its entirety from the proposal in order to be included as an 
attachment to a resultant award instrument (i.e. no proprietary or restrictive markings or 
company logos).  This may be an attachment and will not count toward the page count. 
 
 
 
 
 



Q:  Would the alternative format below for the White Paper and Proposal be acceptable? 
 

Alternative to White Paper and Full Proposal Outline 
 

Current White Paper Outline Proposed White Paper Outline 
Cover Page Cover Page 
Table of Contents Table of Contents 
Projects Schedules and Milestone Technical Approach 
Deliverables Management 
Management Projects Schedules and Milestone 
Technical Approach Deliverables 
Past Performance Past Performance 
Cost Estimate Cost Estimate 
Resumes Attachment 1 - Resumes 

Current Full Proposal Outline Proposed Full Proposal Outline 
Cover Page Cover Page 
Table of Contents Table of Contents 
Executive Summary Executive Summary 
Statement of Work Technical Approach 
Project Schedule and Milestones Management Approach 
Assertion of Data Rights and/or Rights in Computer Software Personnel 
Deliverables Project Schedule and Milestones 
Management Approach Deliverables 
Technical Approach Past Performance 
Personnel Assertion of Data Rights and/or Rights in Computer Software 
Past Performance Other Agencies  
Other Agencies Attachment 1 – Resumes 
 Attachment 2 – Statement of Work 

 
A:  An alternate White Paper and Full Proposal outline format is acceptable provided that 
all sections documented in “Content and Format of White Papers/Full Proposals” (BAA 
08-013, Section IV Paragraph 2, Page 11) are included. 
 
 
 


